Siirry sisältöön

Etätyön johtamista tutkivalle DILEC-hankkeelle myönnetty Business Finlandin rahoitus

Digital Solutions, Inclusive Leadership, and Employee Centricity in Hybrid Work (DILEC) -hankkeen toteuttavat Laurea ja Lapin yliopisto.

Kuvituskuva.

COVID-19 -pandemiasta sai alkunsa nopea siirtymä etä- ja hybridityöhön. Tämä muutos paljasti merkittäviä puutteita suomalaisten yritysten digitaalisissa valmiuksissa. Tutkimuksissa on havaittu heikkenemistä niin esihenkilöiden tuen, innovaatiokyvyn kuin työntekijöiden hyvinvoinnin osalta. 

Etätyön johtamista lähdetään nyt tutkimaan digitaalisten ratkaisuiden, osallistavan johtajuuden ja työntekijäkeskeisyyden näkökulmista uudessa hankkeessa. DILEC-hankkeen (Digital Solutions, Inclusive Leadership, and Employee Centricity in Hybrid Work) toteuttavat Laurea-ammattikorkeakoulu ja Lapin yliopisto. Elokuussa 2025 käynnistyvä kolmivuotinen hanke on saanut Business Finlandin rahoituksen, joka on suuruudeltaan n. 600 000 euroa.  

DILEC-hankkeen tavoitteena on tuottaa tutkimusperustaisia käytännön ratkaisuja, joiden avulla suomalaiset yritykset voivat parantaa hybridityön johtamista, työelämän laatua ja työntekijöiden osallisuutta digitaalisessa muutoksessa. Tuloksilla pyritään vahvistamaan yritysten tuottavuutta, henkilöstön sitoutumista ja työhyvinvointia 

Hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä yrityskumppaneiden kanssa. Mukana on viisi Laurean avainkumppaniyritystä – Digia Finland Oy, Elis Textile Oy, Nokia Oyj, Ramirent Oy, ja Ravintolatalot Oy – sekä Folkhälsan. Tavoitteena on, että yritykset saavat jo hankkeen aikana käyttöönsä digitaalisia työkaluja osallistavaan johtamiseen ja työntekijäkokemukseen perustuvaan kehittämiseen. 

Laurean ja Lapin yliopiston lisäksi hankkeeseen osallistuu myös kansainvälisiä kumppaneita. Mukana ovat japanilainen Kyushun yliopisto sekä Mälardalenin yliopisto Ruotsista. Kansainvälinen yhteistyö tuo hankkeeseen mahdollisuuden hyödyntää parhaita käytäntöjä globaalista ja sitten vahvistaa suomalaisten yritysten kilpailukykyä.  

Hankkeen aikana tullaan toteuttamaan muun muassa työkirja yrityksille työntekijäkeskeisen johtamisen ja kehittämisen tueksi. Tavoitteena on lisäksi tuottaa myös kansainvälisiä julkaisuja, seminaareja ja blogeja, joiden kautta tutkimustieto tulee laajempaan käyttöön. 

Lisätietoja:

OSZAR »